Kirkko

Kirkko oli – ja on varmaan vieläkin – paikkakunnan näkyvin ja merkittävin rakennus. Se esiintyy monissa kuvissa taustalla, mutta kirkkoa itsessään ei näytä olevan kovin laajasti kuvattu.

Kirkko, erityisesti sen torni, oli myös hyvä kuvauspaikka. Ilmari Helle toimi kellonsoittajana, joten hänellä oli myös pääsy kirkon torniin kuvaamaan milloin tahansa, ja sieltä onkin otettu paljon eri tapahtumia tallentaneita kuvia.

Kirkko talvipäivänä – 10 x 15 cm lasinegatiivi

Kirkon ulkopuolella näkyvimmät muutokset kuvan oton jälkeen ovat ovet, joiden tyyli muuttui kokonaan 1950-luvun peruskorjauksessa. Kuvassa olevaa porttia ei enää ole, vaan sankarihautojen rakentamisen yhteydessä tehty nykyinen portti sijaitsee tästä oikealle.

Sisällä kirkkosalissa näiden kuvien jälkeen on muun muassa väritys vaihtunut ja uudet urut rakennettu. Keskuslämmitys on rakennettu kamiinoiden tilalle.

Kirkon pääkäytävä – 10 x 15 cm lasinegatiivi

Sakastista kuljettiin alttarille alttarikaiteen sisäpuolella olevista ovista – toinen niistä on tosin vain kulissi. Pylväissä näkyvien kynttilälampettien tilalla on nykyään sähkövalaisimia.

Alttarin yläpuolella olevan ikkunan ympärillä on ollut koristemaalauksia. Nämä ovat (Mäntsälän historia -teoksen tietojen mukaan) peräisin 1900-luvun alun peruskorjauksesta. Alkuperäinen väritys on ilmeisesti ollut lähempänä sitä, mikä kirkossa tätä nykyä on.

Alttaripäädyn koristemaalauksia

Kirkon takaosa – 10 x 15 cm lasinegatiivi

Urut ovat Kangasalan urkutehtaan rakentamat ja penumaattiset, eli koskettimen painallus välittyy paineilmalla pilleille. Ne olivat tätä kuvaa otettaessa vielä melko uudet. Nämä urut korvattiin nykyisillä vuonna 1967.

Kamiina kirkon peränurkassa

Kirkkoa lämmitettiin kamiinoilla, jollainen näkyy nurkassa kirkon perällä tässä suurennoksessa. Polttopuitakin on reilu pino peräseinällä.

Kirkon ristin päälle kiipeäminen näyttää olleen tapa osoittaa urheutta. Sellaisista tempauksista on säilynyt useampiakin otoksia.

Mies ristin päällä  – 10 x 15 cm lasinegatiivi

Kirkon katolla, vasemmalla lappeella on toinenkin henkilö. Kolmas mies löytyy kuvan oikeasta laidasta. Tämä, kuten seuraavakin kuva, lienee otettu joidenkin rakennustöiden yhteydessä. Tähän viittaa katolta alas johtava luiska ja se, että tornin sivuharjojen päällä olevat ”sipulit” puuttuvat.

Tornin puolivälissä näyttää olevan kello, mutta se ei ole oikea, vaan maalattu kellon kuva, joka näyttää pysyvästi varttia vaille kahtatoista. Seurakunnan kiinteistönhoitaja Sami Markkanen kertoo 3.10.2016 päivätyssä kommentissaan (tämän jutun alla), että kellotaulut ovat edelleen säilössä tornin sisällä.

Kaksi miestä ristillä – 10 x 15 cm lasinegatiivi

Kaksi urhoa ristillä. Ylimpänä seisoo Knut ”Knupe” Häkkinen, jonka tunnisti hänen tyttärensä Helena Lilja. Huomaa katon lappeiden päällä kulkevat savuhormit, jotka tulevat kamiinoilta. Kameramies on tätä kuvaa ottaessaan ollut kirkon katonharjalla, joten häneltäkin on vaadittu hieman huimapäisyyttä.

Kirkko – 10 x 15 cm lasinegatiivi

Kirkko valaistuna talvella – 10 x 15 cm lasinegatiivi

Tämä kuva voisi olla joulukirkon aikaan otettu. On talvi-ilta tai aamu, ja kaikki valot päällä – jopa tornissakin lamppu palaa. Lunta on maassa, mutta ei oikein näytä helmikuisilta nietoksilta.

Suursiivouksen työväki – 10 x 15 cm lasinegatiivi

Tässä poseeraa selvästikin kirkon siivousporukka ämpäreineen. Kyseessä on suursiivous, joka varmaan tuolloinkin järjestettiin kerran vuodessa. Hevosta on tarvittu ainakin veden paikalle ajamiseen, koska vesijohtoa ei kirkossa ollut. Kolmantena vasemmalta on suntio Knut Helteen vaimo Siviä, joka lienee toiminut työnjohtajana. Edessä nurmikolla istuu Elli Ahde sylissään Ilmari Helteen poika Heikki. Heikin (s. 1929)  iästä voi päätellä, että kuva on otettu ehkä 1933. Kaksi muuta henkilöäkin on todennäköisesti tunnistettu: Ritva Putkisto kertoi omistavansa toisella kertaa otetun kuvan siivousporukasta, ja siinä olevat henkilöt on hänen äitinsä nimennyt. Yhdennäköisyyden perusteella voidaan arvata, että tässä äärimmäisenä oikealla on Hilma Lindroos ja neljäntenä oikealta seisoo Anni Karkman.

Save

Mainokset
 1. #1 by Kirsi Vaara-Vaalio on 15.1.2011 - 22.33

  Voi kun nuo alttaripäädyn koristemaalukset olisivat vieläkin. Pneumaattisia urkuja sitävastoin tuskin kukaan kaipaa! Todella mielenkiintoisia kuvia!

 2. #2 by Timo Leino on 22.8.2011 - 10.23

  Kirkon ristin päälle kiivenneistä urheista toinen tunnistettu.
  Knut ”Knupe” Häkkisen tunnisti tytär Helena Lilja.
  Aiheesta juttu päivän Mäntsälä-lehdessä.
  http://www.mantsalalehti.fi/artikkeli/67012-sehan-on-meidan-knut-helena-lilja-tunnisti-vanhasta-valokuvasta-meksikossa-asuneen-i

 3. #3 by Sami Markkanen, kiinteistöhoitaja, Mäntsälän seurakunta. on 3.10.2016 - 9.18

  Puiset kellotaulut ovat edelleen kirkontornissa 3.10.2016

 1. Lisäyksiä « Wanhaa Mäntsälää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s