Tervetuloa 1930-luvulle!

Tervetuloa silmäilemään mennyttä Mäntsälää!

Näille sivuille on koottu valikoituja otoksia Ilmari Helteen 1920- ja 1930-luvun valokuvista. Kuvat ovat peräisin alkuperäisistä negatiiveista, joita on säilynyt Helteen kotitalon vintilllä monisatalukuinen määrä. Koska mennyt maailma epäilemättä kiinnostaa muitakin, päätin avata kuville blogisivuston. Tätä kautta toivottavasti kertyy myös lisää tietoa kuvien kohteista – sitä ei tällä hetkellä kovin paljon ole, koska negatiivien mukana ei ole ollut minkäänlaisia kirjallisia dokumentteja. Kuvia voi kommentoida, ja niihin liittyvä taustatieto onkin hyvin tervetullutta!

Pari vinkkiä katseluun:
– Etusivulla näkyy artikkeleista vain ote, jottei sivun lataaminen ja selaaminen kävisi liian raskaaksi. Koko jutun pääsee näkemään klikkaamalla jutun otsikkoa tai sen lopussa olevaa Lue lisää… -linkkiä.
– Kuvat avautuvat isompaan kokoon niitä klikkaamalla.
– Kunkin artikkelin oman sivun lopussa on kommentointimahdollisuus, ja sieltä voi myös tilata blogin sähköpostiinsa niin, etteivät päivitykset jää huomaamatta.

Sivustoa on tarkoitus laajentaa ja täydentää jatkuvasti sitä mukaa kun kuvien restaurointi edistyy. Aihepiiri on laaja, maisemista ja yksittäisista rakennuksista aina hautajaispotretteihin. Tuon kuvia esille jotenkin aiheittain ryhmiteltynä aina muutama kerrallaan. Uusimmat lisäykset näkyvät tällä etusivulla ja vanhemmat siirtyvät arkistoon, jonne löytyy linkki tuolta sivun alalaidasta. Kaikki aiheet löytyvät kuitenkin aina myös sivuluettelosta, jonne pääsee etusivun yläreunan valikosta. Tämä on siis alkua – katsotaan mitä seuraa! Lisää taustaa kuvaprojektille löytyy täältä.

terveisin

Seppo Helle
sivujen ylläpitäjä

Alkajaisiksi pari kuvaa kylän keskustasta:
Ensimmäinen kuva on napattu kirkontornista kauniina kesäpäivänä kenties 1920-luvun lopulla tai 30-luvun alussa, joka tapauksessa ennen vuotta 1933 jolloin uusi silta rakennettiin.

Mäntsälän keskustaa kirkontornista nähtynä. – 10 x 15 cm lasinegatiivi

Joitakin taloja nimettynä:

1: Perhelän kauppa  –  2: Juseliuksen talo  –  3: Petterssonin biilitalli  –  4: Ollilan päärakennus  –  5: Kansallis-Osake-Pankki  –  6: Suomisen navetta
7: Apteekki  –  8: Karhulan mäki, Suomisen neitien talo  –  9: Mäntsälän Osuuskauppa (myöh. Osuusliike Väinölä)

Toisessa kuvassa on keskustaa vastakkaiselta suunnalta, meijerin katolta nähtynä. Tämä kuva on uudempi, koska uusi kirkkosilta näkyy jo seuratalon takana. Apposen/Sereniuksen taloa ei vielä ole, joten vuosi lienee 1933 tai 1934.

Keskustan eteläosaa – 10 x 15 cm lasinegatiivi

1: Mäntsälän Osuuskauppa (myöh. Väinölä)  –  2: Apteekki  –  3 Mäntsälän kartanon päärakennus  –  4: Apposen kenkätehdas  –  5: Ruotimon leipomo
6: Suntio Knut Helteen talo  –  7: Svenssonin sekatavarakauppa  –  8: Ilmari ja Martta Juseliuksen talo (suutari ja parturi)  – 9: Perhelän kauppa
10: Leinon talo  –  11: Leinon polkupyöräkorjaamo  –  12: Suojeluskunnan talo (Seurojentalo)  –  13: Säästöpankki

Mainokset
 1. #1 by Satu Martikainen on 13.1.2011 - 17.22

  Ihania.. tuskin maltan odottaa seuraavia.Aivan liikuttuneena selailen.
  Lapsuuden maisemaa, olen synt.1947….

  Kiitos: Terv.Satu M.

 2. #2 by Hilkka Laine on 20.1.2011 - 23.26

  Hei Seppo! Tässä hieman nimiä vanhan keskustan taloille.
  Yläkuva: Peltosarkojen keskellä, joen rannassa on apteekkari Petterssonin biilitalli ja uimalaituri. Maantien suuntaisesti, pitkä matala rakennus on Suomisen navetta, sen oikeassa päädyssä, puitten katveessa on Suomisen päärakennus. Ylhäällä, Karhulan mäen rinteessä, on Suomisen neitien talo. Siitä alas vasemmalle on Ali-Peltonen(nyk.postin lajittelukeskus entisissä Euromarketin tiloissa.) Navettarakennuksen vasemman päädyn jälkeen alkoi tuolloin Sälinkään tie. Nykyisen OP:n paikalla sijainnut Ollilan valkoinen päärakennus näkyy osittain Säästöpankin katon lappeen takaa .
  Alakuva: Tienristeyksen pieni tumma rakennus on Leinon polkupyöräkorjaamo( nyk.paikalla on S-market). Seuraava, mansard-kattoinen talo on Leinon päärakennus, Harjakattoinen, tumma rakennus on Osuuskauppa Perhelä, jonka varastorakennus on kaupan ja Seurojentalon välissä. Neljäs rakennus tien oikealla puolella on Juseliuksen talo(nyk.paikalla mm.posti) Ilmari Juselius toimi talossaan suutarina ja vaimonsa Martta parturina.
  Tien vasemmalla puolella on Svenssonin sekatavarakauppa varastorakennuksineen.
  Isonmäen reunassa, vasemmalta oikealle: kaksikerroksinen Osuuskauppa Väinölä+varasto, Apteekki+varasto,Rajalan talli+päärakennus ja Apponen.
  Kartanon tallirakennus lienee vielä vanha. Uusi valmistui 1935.
  Terv.Hilkka

  • #3 by Seppo on 21.1.2011 - 11.26

   Kiitokset! Voisin oikeastaan lisätä juttuun toiset kuvat, joihin nuo rakennukset olisi merkitty.

 3. #4 by Jorma Rautapää on 4.10.2011 - 20.46

  Tervehdys !
  Todellinen aarre teillä käsissänne ! Ilmarin kuvia varmaankin löytyy kodeista Mäntsälässä, minullakin on kirkon tornista otettu kuva, samalta vuodelta kuin ylläoleva josta lasi on rikki, mutta aikaisemmin keväällä otettuna ja laajempana. Hyvä kuva, paksulle paperille tehty, todennäköisesti pinnakkaisvedos. Oletko suunnitellut näyttelyä – isot kuvat hyvässä paikassa vetäisi katsojia. Kunta varmaan mielellään sponsoroisi näyttelyn. Yhteiskoulun V luokka 1952 yritti pari vuotta sitten koota koulukuvia mutta huonolla tuloksella ! Mäntsäläseura voisi organisoida yleisen keruun ja tallentaa kuvat sopivalla tavalla – taidan ehdottaa heille tätä. Mitä, jos laittaisit sivuille sellaisen ”yleisönosaston” johon muutkin voisivat lähettää kuviaan ? Minulla on esimerkiksi suojeluskuntakuvia ja muuta sellaista mielenkiintoista.
  Katsoin läpi sinun luokkakuvasi mutta ne ovat minun kouluaikaani vanhemmalta ajalta, 30-luvun keskivaiheilta.

  Kiitokset hienoista sivuista !
  Jorma Rautapää

  • #5 by Seppo on 4.10.2011 - 21.41

   Kiitos kommentista! (Poistin viestistä osoitteesi roskapostivaaran takia)

   Näyttelyä en ole toistaiseksi suunnitellut – sen tekeminen vaatisi erilaisia järjestelyjä ja suurempaa rahallista panostustakin kuin tämä, ja tätä kautta ei olla kiinni ajassa ja paikassa. Mutta jos näyttelyä kohtaan kiinnostusta ja sponsoreita löytyy niin on sekin mahdollista tehdä. Kuvien näyttävyys suurina ja hyvinä vedoksina on toki ihan eri luokkaa kuin netin kuvat.

   En aio laajentaa sivuja niin että kuka vain voisi kuvia tähän blogiin lisätä. Lähtöajatuksena tässä on tuoda yhden kuvaajan työtä esille, ja yksi puoli asiaa on se, että kuvat on suoraan negatiiveista tehty. Tämä tietenkin rajaa näkökulmaa, mutta noita periaatteita yritän tässä noudattaa. Ilmari Helteen negatiiveista riittää vielä pitkäksi aikaa näille sivuille, monia niissä esiintyviä aiheita ei vielä täällä näy. (mainitsemiasi suojeluskuntakuviakin on odottamassa esillepanoa). Toki olisi kannatettavaa saada laajempaakin aineistoa näkyville, mutta sen jätän ainakin tässä vaiheessa muiden harteille – ehkä esimerkiksi museotoimi voisi asian hyväksi työtä tehdä? Näin harrastusluonteisesti toimiessa ei minusta kannata yrittää kaikkea haukata kerralla, on parempi keskittyä selvästi rajattuun alueeseen.

   Hienoa, että työ kiinnostaa. Se antaa lisää tarmoa työn tekemiseen.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s