Kirkonmäen kupeella

Kirkonmäki on luonnollisesti ollut pitäjän keskeisimpiä paikkoja, ja sen ympärille on kerääntynyt muitakin merkittäviä rakennuksia – kunnantupa, kartano ja koulu.

Näkymä isoltamäeltä – 10 x 15 cm lasinegatiivi

Tässä Isoltamäeltä otetussa kuvassa Porvoontie kulkee oikealla kirkonmäen yli, ja aivan kuvan oikeassa laidassa näkyy kunnantuvan nurkka. Vanha kirkkosilta jää melkein kokonaan etualalla olevan talon katon taakse, ja Vuotavantie lähtee sillan takaa risteyksestä vasemmalle. Tarkkaan katsoessa voi huomata myös bensamittarin risteyksessä olevan talon edessä – siinä on siis yksi polttoaineen ostopaikka pitäjän autoilijoille.

Kartanon rakennuksia – 10 x 15 cm lasinegatiivi

Tämä näkymä kohti Mäntsälän kartanoa avautuu edellisen vasemmalla puolella. Vuotavantie kulkee joenvartta pitkin kartanon ohi.

Vanha kirkkosilta – 10 x 15 cm lasinegatiivi

Yllä kuva, jossa Porvoontien kulku vanhan kirkkosillan kautta näkyy hyvin. Puurakenteita voi erottaa kannen alla, ja vasen laita näyttäisi olevan aavistuksen notkollaan – mutta eihän tuo vielä mitään ole Myllysiltaan verrattuna.

Sillan takana oleva talo on kokenut kasvojenkohotuksen verrattuna tämän jutun ensimmäiseen kuvaan. Katto on nyt mansardimallinen. Oven päällä lukee Helsingin Osakepankki, vaikka teksti ei tässä nettiin pienennetyssä kuvassa erotukaan.

Ruotimon leipomo ja kahvila – 13 x 18 cm lasinegatiivi

Tässä talossa oli A. Ruotimon leipomo ja kahvila. Talo näyttää olevan rakenteilla tämän jutun ensimmäisessä kuvassa. 1900-luvun loppupuolella talo oli helluntaiseurakunnan käytössä, on välillä ollut autiona, ja nyt taas remontoitu ja pääsemässä jälleen samanlaiseen käyttöön kuin kuvanottoaikaan. Isosta negatiivista erottuu yksityiskohtia: leipurin nimi on katoksen alla ja edessä seisovan auton rekisterinumero on U-1942.

Mäntsälän Säästöpankki – 10 x 15 cm lasinegatiivi

Säästöpankin talo nähtynä kirkon edustan rinteeltä. Monenlaista toimintaa tässä on vuosien varrella pyöritetty, mutta talo on hyvin säilyttänyt alkuperäisen asunsa.

Kirkonmäki ja koulun alue – 10 x 15 cm lasinegatiivi

Vielä yksi näkymä Isoltamäeltä. Tähän on tallentunut myös joen rannan taloja sekä takaoikealla koulun mäki ja sen ympäristöä, vaikka negatiivin oikea laita onkin saanut vähän ylimääräisiä läiskiä vuosien varrella.

Hautausmaan aitaa aittoineen – 10 x 15 cm lasinegatiivi

Tämä kuva on ilmeisesti otettu samalla kertaa kuin Kirkko-artikkelin ensimmäinen kuva, mutta tässä näkyy myös yksi kirkonmäellä olleista aitoista. Negatiivista osa on syöpynyt pois, mutta onneksi tärkeimmät kohdat ovat selvinneet vuosista kohtalaisen hyvin.

Näkymä Helteen pihalta – 13 x 18 cm lasinegatiivi

Näkymä Ilmari Helteen kotipihalta kirkon suuntaan. Porvoontie kulkee vasemmalla kunnantuvan ohi kirkonmäelle. Metsän reunassa oleva Nordströmin huvila tuhoutui palossa vuoden 1939 syksyllä.

Koulun mäki ympäristöineen – 10 x 15 cm lasinegatiivi

Toinen kuva Helteenmäen suunnasta – mutta perspektiivi on aivan erilainen kuin edellisessä. Eikä ihme – tämä kuva on otettu kiipeämällä pihakuusen latvaan. Pihassa on kaksi kuusta, joista toisen latva näkyy kuvassa. Kamera on ollut melko lähellä korkeamman kuusen latvaa, ja puu on sen verran huojunut että kuva ei ole aivan terävä. Kuvan ottopaikkaa voi tutkia vertaamalla tähän kuvaan, joka on otettu pitäjäntuvan kulmalta.

Kuvassa vasemmalla näkyy Kauno Kosken vaalea talo. Ehnroosin koulu keskellä kuvaa jää melkein kokonaan puiden siimekseen. Pitäjäntuvasta oikealle näkyy Suojeluskuntatalo (Seurojentalo).

Mainokset
 1. #1 by Jarmo Virtanen on 15.1.2011 - 16.35

  Tämä kommentti ei koske tähän mennessä netissä julkaistuja valokuvia. Mäntsälän Viikkouutiset -lehdessä 13.1.2011 julkaistussa tukkirekkaa esittävässä valokuvassa puukasan päällä istuva vasemmanpuoleinen mies saattaa olla isäni Eino Jalmari Virtanen (kuoli noin vuosi sitten) ja hänen vieressään oleva mies saattaa olla isäni vanhempi veli Tauno Virtanen (elää vielä, 85 vuotias). Valokuvan miestyypit sopivat hyvin näihin miehiin. Miehet tekivät kuvan ottohetkellä talvisin puunkorjuutöitä ja muulloin kirvesmiestöitä (molemmat kirvesmiehiä Hirvihaarasta). Pyrin selvittämää vielä tarkemmin henkilöitä sukulaisiltani. Isäni teki aikanaan seurakunnalle pieniä timpurinhommia (Pekka Helteen tilaamia) ja oli rakentamassa nykyistä seurakuntataloa. Lisäksi hän oli aikanaan kirkkovaltuustossa.

  Kiitos oikein paljon näistä valokuvista ja tulevistakin kuvista. Tämä sivusto on tullut tarpeeseen.

  Yllä ilmoittamani kotisivu on yhden henkilön konsulttiyritykseni sivu, toimistoni on omakotitalossani Mäntsälässä.

  • #2 by Seppo on 15.1.2011 - 18.11

   Hei,
   luulenpa että tarkoittamasi kuva on kyllä täälläkin, mutta et ehkä ole avannut jutun ’Autoja ja omistajia’ omaa sivua. Etusivulla kun on vain ote koko jutun alusta, ja koko tarinan kuvineen pääsee katsomaan klikkaamalla jutun otsikkoa tai otteen lopussa olevaa Lue lisää-linkkiä. Käypä siis uudelleen tutkimassa, saattaa löytyä muutakin kiintoisaa!
   Suurkiitos myös tiedoista – jos saat vahvistuksen, niin kertonet täällä!

 2. #3 by Jarmo Virtanen on 15.1.2011 - 22.32

  Lähettämäsi valokuvasuurennos on tarpeeksi selkeä. Kuvan miehet ovat muita kuin aiemmin arvelin. No, tulihan otettua asiasta selvää. Varmaankin joku toinen tunnistaa kuvan tukkimiehet ja autokuskin.
  Kiitos antamistasi lisätiedoista, en vain malttanut tutkia sivuja tarkemmin. Tutkin niitä kyllä tarkemmin…

 3. #4 by Timo Leino on 17.1.2011 - 10.28

  Ruotimon leipomon rakennukseen on täysimittaisen remontoinnin jälkeen tulossa liiketoimintaa. Rakennuksen ylläpito oli vuosia heikosti hoidettu. Pakkohuutokaupan ja omistajan vaihdoksen jälkeen löytyi yrittäjä, joka haluaa uskoa tulevaisuuteen.
  Ainakin rakennus ohikulkijan silmiin näyttää taas hienolta. Avajaisia odotellessa.

  Kiitos hienoista kuvista.
  Itse nuorempana mäntsäläläisenä (synt. 1974) katselen kuvia ja muistelen vanhemman väen juttuja vanhoilta ajoilta.
  Myös omat lapseni katselevat kiinnostuneina kuvia ja yhdessä olemme yrittäneet löytää vielä olemassa olevia kohteita kiintopisteiksi.

 4. #5 by Asko Eerola on 17.1.2011 - 15.03

  Tuo A. Ruotimon leipomo ja kahvila – rakennus on tosiaan ollut autiona, mutta nyt sitä on vuoden verran remontoitu ja se on palaamassa juurilleen eli siihen on tulossa konditoria-kahvila.

 5. #6 by Seppo on 17.1.2011 - 17.50

  Kiitos taas tiedoista; hienoa että rakennuksia kunnostetaan ja niitä saadaan uuteen (tai uusvanhaan) käyttöön. Kun itse asun nykyään Paimiossa, melkein kahdensadan kilometrin päässä, ja käyntejä Mäntsälässä kertyy vain muutama vuodessa, niin paljon tällaista paikkakunnalla hyvin tiedossa olevaakin asiaa jää minulta huomaamatta.

 6. #7 by Helena Saatsi on 30.1.2011 - 19.13

  Hei Seppo, miten mainioita kuvia, maisemia ja henkilöitä olet saattanut katsottavaksemme! Kiitos niistä.
  Näissä kirkonmäen kuvissa häivähtää aina jotain kulmaa Pitäjäntuvasta. Mahtaisiko kuvavarastoista löytyä lisää kuvia tästä arvokkaasta rakennuksesta ja sen ympäristöstä? Entä sisältä? Olemme Mäntsälä Seurassa laittamassa uutta puhtia talon kunnostamishankkeeseen. Siksi olisikin mukava kuulla, jos jotain tähän liittyvää uutta aineistoa mahdollisesti löytyisi.

  • #8 by Seppo on 30.1.2011 - 20.53

   Tähän mennessä ei ole osunut käsiin sellaisia kuvia, joissa pitäjäntupa olisi pääaiheena. Taustalla se tosiaan näkyy aika monessa. Sisäkuvista on vaikeampi mennä sanomaan, kun ainakaan itselläni ei ole juuri mitään käsitystä siitä, miltä siellä on näyttänyt. Jokunen mahdollinen saattaa olla…

  • #9 by Seppo on 1.3.2011 - 19.33

   Artikkelissa siistiä sisätyötä on kaksi kuvaa, jotka melko varmasti ovat kunnantoimistosta eli siis pitäjäntuvasta.

 7. #10 by Timo Leino on 1.3.2011 - 12.52

  Ruotimon leipomon rakennuksessa on tänään avannut Ruustinnan Kammari.
  Tietoja toiminnasta kunnan internet sivuilla.
  http://www.mantsala.fi/muut-palvelut/kokous-ja-juhlatilat/kylien-kokous-ja-juhlatilat/ruustinnan-kammari-oy

  • #11 by Seppo on 1.3.2011 - 19.27

   Mainiota! Täytyy käydä tutustumassa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s