Oppilaita ja opettajia

1930-luvun lopussa Mäntsälässä toimi 21 kansakoulua, joista kirkonkylän Ehnroosin koulu oli suurin ja perustettu ensimmäisenä, jo vuonna 1869. Syksyllä 1937 koululaisia oli yhteensä lähes 1300. Kansakoulua korkeampia oppilaitoksia ei tuolloin kunnassa vielä ollut; oppikoulu perustettiin 1945.

Ehnroosin koululaisia – 10 x 15 cm lasinegatiivi

Ehnroosin koulun oppilaat yhteiskuvassa. Opettajista kuvassa ovat vasemmassa reunassa Ida Ollus ja oikealla Elli Oksanen. Ihan kaikki pojat eivät ole malttaneet pysyä kuvassa paikallaan. Kuvassa olevien nimilista löytyy täältä.

Ehnroosin oppilaita vihannesmaalla – 10 x 15 cm lasinegatiivi

Ehnroosin koulun oppilaita sadonkorjuussa kasvimaalla. Vihannesmaasta lienee kyse, vaikka lajeja onkin kuvasta vähän vaikea tunnistaa. Kuvan vasemmassa laidassa näkyy pitäjäntupa, jossa oli koulun keittiö ja ruokala. Siellä pidettiin myös puutyötunteja; höyläpenkit olivat saranoilla kiinni seinissä niin, että ne voitiin nostaa pois tieltä silloin kun niitä ei käytetty.

Ehnroosin koulun luokka – 10 x 15 cm lasinegatiivi

Tässä on ilmeisesti yksi Ehnroosin koulun luokka opettajansa Ida Olluksen kanssa. Oppilaiden syntymävuosi on 1920 – ainakin Helga Harilon, joka on opettajan vieressä. Alarivissä oikealla istuu Pentti Lehtinen tumma paita yllään. Tarkasti katsoen kuvasta löytyy myös yksi utelias, varmaankin jonkun muun luokan oppilas. Kuvassa olevien nimilista löytyy täältä.

Ehnroosin koulun opettajia – 10 x 15 cm lasinegatiivi

Opettajia Ehnroosin koulun pihalla, vasemmalta Elli Oksanen, Ida Ollus, Tyyne Alanko ja Ilmari Helle. Tyyne Alanko oli alaluokkien opettaja, ja Ilmari Helle puuseppänä toimi poikien käsityönopettajana Ehnroosin koululla. Negatiivin vasen reuna on lohjennut pois ja alareunassa on syöpymiä. Alla saman kuvan paperikopio, josta näkyy koko alkuperäinen kuva-ala.

Ehnroosin koulun opettajia – skannaus paperivedoksesta

Kyläkoulun luokka – 10 x 15 cm lasinegatiivi

Kuva jostakin kyläkoulusta – paikka, opettajan ja oppilaiden nimet toistaiseksi tuntemattomia. Kuvan vaaleat raidat johtuvat valokuvauslevylle jossain vaiheessa vuotaneesta valosta. Kuvassa olevien nimilista löytyy täältä, mutta on toistaiseksi aivan tyhjä.

Sääksjärven koululaisia ja opettaja Anni Tervo – 10 x 15 cm lasinegatiivi

Sääksjärven koulun oppilaat luokkakuvassa, kädet kuuliaisesti ristissä pulpeteilla. Opettaja Anni Tervo oli myös kirkkokuorolainen ja omasi kantavan äänen. Kuvassa olevien nimilista löytyy täältä.

Poikia käsityötunnilla – 10 x 15 cm lasinegatiivi

Poikien käsityötunti jollain sivukylän koululla. Sama sali on myös voimistelutilana seinien puolapuista päätellen.

Opettaja ja oppilaita Rännimäen kyläkoululta – 10 x 15 cm lasinegatiivi

Tässä ovat Rännimäen koulun alakoulun 1-2 luokat ja opettajansa Laina Mattila. Kuva on ehkä vuodelta 1934 ja sen täydellinen nimilista on täällä. Kiitokset Seppo Peltolalle nimitiedoista! Hän kirjoittaa myös:

Kaikki eivät ole vielä koulussa oppilaana, ainakin Sakari Virta (takarivissä oikealla) on siskonsa Airan mukana koulussa. Koulu toimi tuolloin siten, että alakoulu alkoi elokuun alussa ja jatkui syyskuun puoliväliin, jonka jälkeen remmiin vaihtui yläkoulu (luokat 3-6). Alakoulu palasi taas töihin toukokuun alussa ja jatkui kesäkuun puoliväliin. Lisäksi talvella oli iltakouluna jatkokurssi.

Mainokset
  1. #1 by Leena Repo on 1.2.2011 - 17.54

    Seppo! Olet uskomaton!

    Tämä on mahtava työ. Voi kunpa noihin koulukuviin löytyisivät nimet.

    terv. linta

  2. #2 by Helena Saatsi on 9.3.2011 - 20.58

    Tuossa kuvassa Ehnroosin koulun oppilaita tunnistin edessä oikealla istuvan tummapaitaisen pojan Pentti Lehtiseksi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s