Siistiä sisätyötä

Tässä koosteessa on kuvia ihmisistä työnsä ääressä. Paikat ja henkilöt ovat taas enimmäkseen tuntemattomia, joten käyttäkää rohkeasti kommentteja jos arvelette tietävänne jotakin kuvauskohteista!

Kirjasto ja kirjastonhoitaja – 10 x 15 cm lasinegatiivi

Tässä näyttää olevan kirjastonhoitaja työpaikallaan. Hän on mahdollisesti Elma Mikkonen, pastori Anshelm Mikkosen puoliso, joka hoiti kirjastoa myöhemmin ainakin 1960-luvulle asti. Olisikohan paikka vanha pitäjäntupa tai seurakuntatalo – niissä paikoissa kirjasto lienee joskus toiminut.

Tuolit pöydän ääressä ovat luultavasti Ilmari Helteen puusepänverstaasta lähtöisin.

Toinen kuva kirjastosta – 10 x 15 cm lasinegatiivi

Toinen kuva ilmeisesti samalta kuvauskäynniltä.

Kunnankanslia  – 10 x 15 cm lasinegatiivi

Tämä kuva on ilmeisesti kunnantoimistosta. Puhelimessa on Anni Sofia Lilja (myöhemmin Weckman) ja pöydän ääressä Aili Irja Kaarin Höök (s Weckman). Kuva on Anni Liljan työtodistuksista päätellen vuosien 1931-33 väliltä, jolloin hän oli kunnankansliassa harjoittelijana ja apulaisena (ks. Anna-Maija Rautojan kommentti artikkelin alla). Aili Höök muutti nimensä v. 1936 Haukkovaaraksi.

Kunnankanslia, toinen otos – 10 x 15 cm lasinegatiivi

Tämä otos on mitä ilmeisimmin samalla kertaa kuvattu kuin edellinen: naisilla on samat asusteet ja tavarat pöydällä samoilla paikoilla.

Kunnankanslia eri aikaan – 10 x 15 cm lasinegatiivi

Sama toimisto, mutta eri henkilöt. Valaisin, verhot ja arkistokaappi seinällä ovat samat kuin edellisessä kuvassa, mutta tapetti on vaihtunut. Ei ole tiedossa, kumpi on vanhempi kuva.

Ompelijattaria koneidensa ääressä – 10 x 15 cm lasinegatiivi

Pöydän ääressä istuvista keskimmäisenä hymyilee Margit Herlevi-Harja – kuvaa otettaessa ehkä vielä Herlevi. Muita ei vielä ole tunnistettu. Missä on ollut tällainen rivistö Singereitä? Jollakin koululla ehkä, vai kuuluvatko jonkin yrityksen kalustoon?

Ryijyä kudotaan – 13 x 18 cm lasinegatiivi

Tässä kudotaan ryijyä. Sen enempää kuvan ottopaikasta, ajankohdasta kuin henkilöistäkään ei ole tietoa.

Kangaspuita ja kutojia – 10 x 15 cm lasinegatiivi

Kunnioitettava määrä kangaspuita pystytettyinä yhteen saliin. Keskellä käytävän oikealla puolella toisesa rivissä Esteri Hannula, myöh.Maanela ja käytävän vasemmalla puolella kolmas edestäpäin Aili Hannula, myöh. Uusi-Simola. He olivat sisaruksia.

Kuva on otettu Sääksjärven Seurahuoneella pidetystä kutomakurssista v.1930. Seurahuoneen mäellä on nykyisin tenniskenttä, ja tämä kuva on ollut mukana palvelutalolla järjestetyssä Sääksjärven kyläkuvien näyttelyssä.

Puusepänverstas – 10 x 15 cm lasinegatiivi

Kuva puusepänverstaasta, jossa näkyy valmistuvan ainakin rekiä – tai vesikelkkako tuo lienee. Tästäkään ei sen enempää taustatietoa toistaiseksi ole.

Elokuvateatterin koneenhoitaja – 10 x 15 cm lasinegatiivi

Onnistunut potretti elokuvateatterin konehuoneesta. Koneenkäyttäjänä tässä on Pentti Robert Gustafsson, myöhemmin Saihila. Teatterissa näyttää olevan vain yksi projektori, mutta seinässä olisi aukko toisellekin. Yhden koneen teatterissa pidettiin kelanvaihtotauko joka kelan jälkeen. Kuvan ottopaikasta ei ole tietoa, mutta voisi olettaa sen olevan Mutterista, jossa elokuvia esitettiin.

Mainokset
 1. #1 by Jyrki Leppälä on 25.2.2011 - 15.26

  Voisikohan Singerikuvan keskimmäinen istuva henkilö olla Margit Herlevi(-Harja)?

  • #2 by Seppo on 25.2.2011 - 18.14

   Piiun piirteitä hänessä kieltämättä on – mutta kaipaisin vielä varmistusta.

 2. #3 by Anna-Maija Rautoja on 27.2.2011 - 18.18

  Kuva ”toimiston neidit”, puhelimessa Anni Sofia Weckman (s Lilja) ja pöydän ääressä kirjoituspuuhissa Aili Irja Kaarina Haukkovaara (s Weckman). Itselläni on sama kuva ja tietämykseni mukaan kuva on otettu kunnantoimistossa.

  • #4 by Seppo on 27.2.2011 - 19.22

   Kiitos! Pystytkö arvioimaan vuotta?
   LIsään nimet tekstiin – ja ehkä kuvatekstiäkin pitää vähän korjata, kun neideistä ei ole kyse. 🙂

   • #5 by Anna-Maija Rautoja on 1.3.2011 - 10.21

    Hei!
    ”Toimiston neidit” kuva saattaisi olla vuodelta 1932, jolloin äitini Anni Sofia ( 1912-1992) oli vielä neiti Lilja ja Aili Irja Kaarin (1908-1986)) oli naimisissa ja sukunimeltään tuolloin Höök ja muutti sukunimensä vuonna 1936 Haukkovaaraksi. Kuolinilmoituksesta tarkistin, että Aili Irja olikin Kaarin eikä Kaarina!! Hän oli tätini, isäni sisar.
    Tässähän nämä eläkepäivät hyvin kuluvat , mielenkiinnolla tutkin vanhoja valokuvia ja tekemääsi hienoa tiedostoa. Palataan asiaan taas tarvittaessa.

    Kuvassa ”puusepänverstas” valmistumassa on parireki!!

    Terv. Anna-Maija Rautoja (s Weckman 1950)

 3. #6 by Leena Sihvonen on 27.2.2011 - 19.49

  Tervehdys!
  Kiitos mielenkiintoisista sivuista, on mukava katsella entisen kotiseutuni kuvia.
  Kuva singerkoneet, kuvassa keskellä on Margit Herlevi-Harja, muita en tunnistanut.
  Terveisin Leena Sihvonen (Weckman)

 4. #7 by Anna-Maija Rautoja on 5.3.2011 - 13.28

  Hei!
  Löysin äitini Anni Weckmanin ( s Lilja) 2 vanhaa työtodistusta , hän on toiminut Mäntsälän kunnan kunnankansliassa ( työtodistuksissa luki kunnankanslia) harjoittelijana ja apulaisena vuosina 1931-1933 erimittaisia jaksoja. Toisen työtodistuksen on allekirjoittanut v 1931 Santeri Höök , kunnankamreeri ja toisen todistuksen on allekirjoittanut v 1933 Kalle Gestrin, kunnallislautakunnan esimies. Arviointiakin löytyi työtodistuksista; neiti Lilja on suorittanut hänelle annetut tehtävät hyvin, ollen käytökseltään moitteeton ja luonteeltaan miellyttävä.Hän on ollut ahkera ja huolellinen.

  Terv. Anna-Maija Rautoja

 5. #8 by Hilkka Laine on 29.5.2011 - 9.13

  Hei Seppo!
  En tiedä kuka lienee projektorin kanssa kuvassa oleva koneenkäyttäjä, mutta Seuriksella elokuvia näytti Kalle Otava. Hänellä oli Seuriksella oppipoikana Esko Raitanen, joka hoiti opit saatuaan Bio-Rain eli Mutterin elokuvien näyttämisen.

  Terv. Hilkka Laine

  • #9 by Anne Saihila-Heikkilä on 17.2.2012 - 14.14

   Hei Seppo!

   Kuvassa elokuvaprojektorin käyttäjä on isoisäni Pentti Robert Gustafsson (myöhemmin Saihila). Isälläni on sama kuva hänestä isoäitini jäämistöstä. Isoäitini puolestaan on ”Ihmisiä suksilla -sivun” naurava hiihtäjätyttö, kolmantena ylhäältä olevassa kuvassa. Hän on Lahja Kaarina Salenius.

   Terveisin: Anne Saihila-Heikkilä, Rauma

   • #10 by Seppo on 17.2.2012 - 18.00

    Kiitos! Lisäsin nimet kuvien alle.

 6. #11 by Nimetön on 15.7.2011 - 12.57

  kangaspuita ja kutojia kuva on Sääksjärven Seurahuoneella pidetystä kutomakurssista v.1930,Seurahuoneen mäellä,jossa on nykyisin Tenniskenttä.Kuva löytyy Sääksjärven kyläkuvista.Kuvista on ollut näyttely Palvelutalossa keväällä ja toinen osa tulee mahdollisesti syksyllä.

 7. #12 by Olli Haukkovaara on 30.9.2012 - 21.58

  Hei! Tämähän on mielenkiintoinen sivu! Aili Haukkovaara / Höök (os. Weckman) on isoäitini ja Santeri Höök on tarkemmin Aleksanteri Höök, isoisäni joka meni naimisiin Ailin kanssa. Kuinkahan moni tällä sivulla mainituista Weckmaneista on sukua Ailille ja sitä kautta minulle?

  Terveisin, Olli Haukkovaara

  • #13 by Anna-Maija Rautoja on 31.10.2012 - 21.59

   Hei kaikille ! Kiva kun uusia kommentteja kuviin ja teksteihin ilmaantuu. Varmaankin kaikki tällä sivulla mainitut Weckmanit ovat sukua Ailille ( Anni oli Ailin veljen vaimo ja Leena ja allekirjoittanut heidän tyttäriään) eli olet Olli Haukkovaara serkkuni poika!
   Terveisin Anna-Maija Rautoja s. Weckman

 8. #14 by Olli Haukkovaara on 2.11.2012 - 19.40

  Onpa mukava löytää sukulaisia!

 9. #15 by Eira Uusi -Simola on 11.3.2013 - 14.39

  Kuvassa Kangaspuita ja kutojia on keskellä käytävän oikealla puolella toisesa rivissä Esteri Hannula myöh.Maanela ja käytävän vas.puolella kolmas edestäpäin Aili Hannula myöh.Uusi-Simola. He olivat sisaruksia.Silloin aikanaan ei kerääjät jostain syystä saaneet kuviin kaikkien nimiä.Nyt on jo vanhempi sukupolvi pois mennyt ja tiedot heidän mukanaan.terv.Eira U-S

 1. Lisää kuvia « Wanhaa Mäntsälää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s