Keskustan kauppaliikkeitä

Tähän osioon on koottu kuvia muutamista Mäntsälän keskustan liikerakennuksista.

Sereniuksen liiketalo – 10 x 15 cm lasinegatiivi

Kenkätehtailija Yrjö Apponen rakennutti 1935 funkistyylisen liiketalon kenkätehtaan naapuriin. Sen suunnitteli rakennusmestari Väinö Siikanen. Talo myytiin jo seuraavana vuonna, minkä jälkeen se tunnettiin Sereniuksen liiketalona, ja viime aikoina Mäntsälä-lehden talona.

Talon vasemmassa päässä on Kemikalio ja paperikauppa. Sitä piti Laura Roine, joka tuolloin asui Helteen alatalossa. Hän meni naimisiin, jolloin sukunimi muuttui Lankiseksi, ja kauppakin siirtyi myöhemmin Lankisen rakentamaan taloon toiselle puolelle kylää.

Oikean päädyn ikkunoissa roikkuvissa kylteissä lukee Postitoimisto – teksti ei pienennetyssä kuvassa tosin erotu. Keskimmäisessä liikehuoneistossa toimii Apposen kenkäkauppa. Talon yläkerrassa oli jossain vaiheessa myös ravintola.

Uusi Perhelän funkistalo – 10 x 15 cm lasinegatiivi

Vuonna 1936 valmistunut Perhelän talo edusti samaa tyylisuuntaa kuin Apposen/Sereniuksen liiketalo. Samalla paikalla oli aikaisemmin vanha Perhelän kauppa, joka näkyy mm. tässä kuvassa.

Perhelä – 10 x 15 cm lasinegatiivi

Perhelän myymälä – 10 x 15 cm lasinegatiivi

Tämä kuva on ilmeisesti Perhelän myymälästä. Ikkunoiden tyyli ja kattolamput sopivat edellisessä ulkoa otetussa kuvassa näkyviin.

Toinen otos Perhelästä – 10 x 15 cm lasinegatiivi

Aivan ilmeisesti sama kauppa kuin edellisessä kuvassa, mutta näkymä on muuttunut. Tavaravalikoimassa ja hyllyissä on eroja, ikkunaan on lisätty verhotanko.

Kelloliikkeen henkilökunta – 10 x 15 cm lasinegatiivi

Kello- ja kultasepänliikkeen tiskin takana ehkä koko henkilökunta? Keskellä Lauri Kuusinen ja vasemmalla Eila Tuominen (myöhemmin Aalto).

Mainokset

, , , ,

 1. #1 by linta on 27.3.2011 - 21.20

  Heippa taas!

  Eikö tuo Sereniuksen liiketalo (Apposen rakentama) ole Mäntsälä-lehden talo, Vanha Porvoontie 9 (?). Nykyään talossa on jotain muuta.

  Kellolikkeessä tummatukkainen nainen voisi olla Irja Westermark, Juuso ja Tomi Westermarkin äiti. Voin olla väärässäkin, tuli vain tuollainen tunne.

  terv. l-a

  • #2 by Seppo on 28.3.2011 - 8.24

   Hei! Kyllä, Mäntsälä-lehden talo on kyseessä.

 2. #3 by Ritva Putkisto on 5.4.2011 - 16.42

  Hei,

  Minun muistikuvani Sereniuksen liiketalossa olleista liikkeistä liittyvät 1950-lukuun. Muistelisin, että noihin aikoihin talossa oli ainakin Sereniuksen parturiliike, Eino ja Irja Nurmisen pitämä kenkäkauppa sekä Postitoimiston paikalla Valokuvaamo Lahti.

  Terveisin Ritva Putkisto

  • #4 by Seppo on 5.4.2011 - 20.27

   1950-lukua en muista, mutta kävin ensimmäisen kerran parturissa ehkä 1963 ja silloin Sereniuksella. Olisin sanonut että parturi oli silloin tuossa Postitoimiston paikalla oikeassa päässä, mutta muistikuva voi olla väärä. Valokuvaamo Lahti taisi olla silloinkin tuossa talossa jossain huoneistossa kyllä.

   • #5 by Seppo on 6.4.2011 - 20.44

    Juttelin isäni kanssa näistä, ja hänen muistinsa mukaan valokuvaamo oli keskimmäisessä liikehuoneistossa. Siinä oli ensin Ounamo-niminen valokuvaaja, ja valokuvaamo Lahti aloitti joskus 50-luvulla. Parturi on ollut välillä yläkerrassa, välillä alakerrassa.

 3. #6 by xxx on 22.5.2011 - 19.18

  Hienoja kuvia, kiva että joku viitsii julkistaa, näitä on aina mukava katsella, varsinkin näin ulkosuomalaisena.
  Mäntsälässä kuitenkin synnyin ja vietin ensimmäiset 23 vuotta.
  Cheers!

 4. #7 by Pentti Ovaska on 30.5.2011 - 10.20

  Sereniuksen talossa on toiminut myös nimismiehen kanslia ja Pizzeria Amizza aloitti toimintansa tässä talossa.
  Olisikohan kellosepän liikkeessä Kandelinin Ollin sukua, sillä Kandelinin kelloliike on ollut yli 60 vuotta Mäntsälässä ja vasta Westermarkin Tomi aloitti kelloliikkeen.
  Aikaisemmin Irja ja Nils Westermark pitivät kemikalio- ja lelukauppaa samassa talossa.

  Terveisin Pentti Ovaska

  • #8 by Seppo on 30.5.2011 - 18.16

   Kelloseppä saattaisi olla Olli Kandelinin isä? Muistan Ollin, joka liikettä piti ehkä 1970-luvulta lähtien, mutta sitä ennen sitä varmaan piti hänen isänsä. Liikkeen nimi taisi olla K. O. Kandelin, ellei oma muistini petä.

 5. #9 by Uolevi Yrjänkallio on 4.2.2012 - 23.33

  60-luvulla Lankisen kiinteistössä kelloliikettä piti Puukko.

 6. #10 by nonpedantic on 30.3.2014 - 20.11

  Näytin papalleni (Arvi Laine) kuvianne ja hän oli pakahtua ilosta kun hän pystyi kertomaan omia muistoja näiltä ajoilta. Hän tunnisti kelloliikkeestä 2 henkilöä: vasemmalla oleva nainen on Eila Tuominen (myöhemmin Eila Aalto) ja mies keskellä on Lauri Kuusinen.

  • #11 by Seppo on 30.3.2014 - 20.43

   Kiitokset tiedosta! Lisäsin nimet myös kuvan alle. Kuusinen ehkä oli liikkeen johtaja? Olisikohan tietoa myös siitä, missä talossa tuo liike sijaitsi?

   • #12 by nonpedantic on 31.3.2014 - 0.19

    Menee pari tai kolme viikkoa, jotta saan vastauksen kysymykseenne.Pappani tietää paljon Mäntsälästä. Haluan kiittää teitä suuresta kokoelmastanne. Herätitte kallisarvoisia muistoja pappani elämässä.

 7. #13 by Marita Johansson on 25.6.2014 - 15.36

  Kuusinen myi kelloliikkeen Aino Lindroothille, jolta K.O.Kandelin (Ollin isä) sen osti. Liike toimi Tuomisen talossa, josta on kuva ”Lihakauppa”. Nämä tiedot kertoi äitini Hely Johansson (os. Serenius). Kelloliikkeen seinällä näyttää olevan kovasti saman näköinen kello kuin minun seinälläni on (isovanhempieni häälahja).
  Terveisin Marita Johansson

 1. Kuvia keskustasta « Wanhaa Mäntsälää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s