Rippikoululaisia

1930-luvulla rippikouluryhmät olivat isoja, eikä niitä ollut vuoden aikana monta. Tytöt ja pojat kävivät koulunsa erikseen ja rippikoululeireistä ei varmaan edes haaveiltu.

Näiden kuvien henkilöistä vain jokunen on tähän mennessä tunnistettu. Jos tunnistat, artikkelin alla on mahdollisuus kommentin jättämiseen. Nimien kertomisen helpottamiseksi isoille ryhmäkuville on nyt myös erilliset sivut, joissa henkilöt on numeroitu, ja niiltä sivuilta voi lähettää tunnistusviestin joka menee vain ylläpitäjälle. Näille sivuille pääsee seuraamalla linkkiä tekstissä kuvan alla.

Tyttöjen konfirmaatiokuva – 10 x 15 cm lasinegatiivi

Tyttöjen konfirmaatiokuva, vuosiluku ei ole tiedossa. Konfirmaatiopuku oli tytöillä valkoinen; albat tulivat käyttöön vasta joskus vuoden 1970 tienoilla. (Klikkaa kuvaa, niin näet sen isompana!) Rippikoulun opettajina kuvassa (kuten seuraavissakin) ovat kappalainen Anshelm Mikkonen ja kanttori Väinö Seppä. Kuvan nimilista löytyy täältä.

Poikien rippikouluryhmä – 10 x 15 cm lasinegatiivi

Poikien rippikoulukuva vuodelta 1931. Kuva on otettu ennen konfirmaatiopäivää, koska kaikki eivät ole pukua päälleen laittaneet – kravatteja kyllä muutamilla näkyy. Konfirmaatiopäivä oli 21.6.1931. Kuvan nimilista löytyy täältä.

Konfirmoitavia alttarikaiteen luona – 10 x 15 cm lasinegatiivi

Tähän mennessä läpikäydyistä ainoa kuva itse konfirmaatiotilaisuudesta. Ison kameran käyttö tilaisuudessa on rajoittanut kuvausmahdollisuuksia, ja valaistuskin on kuvaamisen kannalta melko hankala – ehkä näistä syistä tällaisia kuvia ei enempää ole.

Rippikuva valokuvaamossa – 10 x 15 cm lasinegatiivi

Rippikuvia nuorista otettiin usein ulkona, mutta jotkut tulivat kuvaan myös Ilmari Helteen valokuvaamoon.

Tyttöjen rippikoulukuva – 10 x 15 cm lasinegatiivi

Tyttöjen rippikoulu kokoontuneena kuvaan mahdollisesti vuonna 1931. Tässäkin ollaan arkipuvuissa ennen konfirmaatiopäivää. Nimilista löytyy täältä ja sen kautta voi myös kertoa tunnistettujen nimiä.

Teknisessä mielessä ylläoleva kuva on erityisen hyvin onnistunut – koko ryhmä näkyy terävänä, ja suurennoksesta erottaa paljon yksityiskohtia aina kangaslaatuja myöten. Mutta ihan täydellisesti ei kuva silti ole onnistunut – ehkä kamera on hiukan kääntynyt tarkennuksen jälkeen, koskapa oikeanpuolimmaisesta tytöstä on tullut kuvaan vain puolet.

Osa edellisestä kuvasta

Ripille päässyt sisaruksineen – 10 x 15 cm lasinegatiivi

Ripille päässyt tyttö ja varmaankin hänen sisaruksensa poseeraavat ilmeisesti kotitalon nurkalla.

Pojan rippikuva – 10 x 15 cm lasinegatiivi

Tyttö rippikuvassa – 10 x 15 cm lasinegatiivi

Tyttö rippikuvassa – 10 x 15 cm lasinegatiivi

Mainokset
 1. #1 by Seija Liuhto on 31.3.2011 - 18.11

  Hei,

  Tyttöjen rippikoulukuvassa on äitini Elsa Laaksonen, o.s. Jussila. Hän oli syntynyt 1916, joten kuva lienee ehkä vuodelta 1931. Äitini on kuvassa 2. rivillä 5. vasemmalta, tumma villatakki päällä ja helmet kaulassa. Saman kuvan osasuurennoksessa keskellä 2. oikealta. Edessä hattu sylissä Anselm Mikkonen.

  • #2 by Seppo on 31.3.2011 - 18.19

   Kiitos!
   Pastori Mikkonen minunkin olisi pitänyt tuntea, on vain näissä kuvissa sen verran nuorempi kuin se rovasti Mikkonen jonka tunsin, ettei kello soinut. Onkohan toinen mies Mikkosen vieressä sitten kanttori Seppä?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s