Kuvia keskustasta

2.6. Lisätty kuva, joka on otettu uuden Perhelän katolta kohti Isoamäkeä. Löytyy tuolta vähän alempaa.

___________________________

Tähän kokoelmaan on valittu kuvia kirkonkylän liikekeskustasta, eli Helsinki-Lahti-tien ja Porvoo-Hämeenlinna-tien risteyksen tienoilta. Kuvia samalta alueelta löytyy myös kokoelmista Tervetuloa 1930-luvulle, Väinölä, Kirkkosilta ja Keskustan kauppaliikkeitä.

Keskustaa kirkontornista kuvattuna – 10 x 15 cm lasinegatiivi

Kirkontornista otettu näkymä ulottuu oikeasta laidasta Karhulanmäen ja Isonmäen alueelle.

Suurennos Isonmäen alueesta

Suurennoksesta erottuu hiekkakuopan vasemmalla puolella kulkeva Kakarakuja ja sen varren talot. Kuopan takana aivan kuvan laidassa näkyy Osuuspankin talo.

Keskusta nähtynä isoltamäeltä – 10 x 15 cm lasinegatiivi

Keskustaajaman eteläosaa Isoltamäeltä nähtynä. Edessä vasemmalla apteekin rakennuksen pää. Etuoikealla Kansallispankin talo ja sitä vastapäätä vaalea Ollilan päärakennus. Kauempana Helsingintien vasemmalla puolella mm. vaalea Juseliuksen talo ja Perhelän pitkä varastorakennus. Kirkon ylijäämätiilistä rakennettu meijeri hallitsee taustan maisemaa.

Näkymä uuden Perhelän katolta – 10 x 15 cm lasinegatiivi

Uuden Perhelän rakennuksen katolta otetussa kuvassa edessä vasemmalla Juseliuksen talo. Takana vasemmalla Väinölä, jonka seinässä teksti Osuusliike Väinölä R. L. Oikeassa laidassa Apposen/Sereniuksen funkistalo. Isonmäen hiekkakuopan edessä vaalea apteekin rakennus. Keskellä kuvaa on aidattu alue, jolla on telttoja – kiertävä tivoli vierailee Mäntsälässä.

Kansallispankin talo Hämeenlinnantien risteyksessä – 10 x 15 cm lasinegatiivi

Kansallispankin talo näyttää tässä kuvassa upouudelta. Sille on ilmeisesti tehty ainakin kattoremontti päätellen siitä, että tässä kuvassa talossa on tuore peltikatto (jossa näkyy valmistajan leimoja) kun edellisessä keskustan yleiskuvassa näyttäisi talossa olevan pärekatto. Ulkomaalaus on ehkä samalla vedetty uusiksi.

Ovessa on kyltti ’PANKKI’ ja aukioloaika 10-2. Näyttää siis siltä, että jo tuolloin pankit olivat auki huonommin kuin kaupat.

Hämeenlinnantien risteyksen viitat

Suurennoksessa risteyksen tienviitat. Paikkakuntakyltissä lukee Mäntsälä – Ollila risteyksessä sijainneen talon mukaan.

Nykyistä Keskustietä Helsingin suunnasta nähtynä – 10 x 15 cm lasinegatiivi

Näkymä kylänraitilta, nykyisen Keskustien varrelta, Juseliuksen talon tienoilta kohti pohjoista. Vasemmalla matkahuolto ja talouskauppa, kauempana vaalea Ollilan talo. Tien oikealla puolella vaalea rakennus on Kansallispankki. Väinölän kattoa pilkottaa puhelintolpan takana, ja kauempana tie kaartaa vasemmalle mäkeen Munukan talon vierestä.

Porvoontietä apteekin kulmalta – 10 x 15 cm lasinegatiivi

Talvimaisema suunnilleen apteekin kulmalta kohti kirkonmäkeä. Porvoontie kaartaa talojen ohi vasemmalle kohti kirkkosiltaa.

Mainokset
  1. Jätä kommentti

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s