Suvi suloinen

Kesä tuli ja uusien sivujen tekeminen on ollut vähän aikaa tauolla. Tässä sitten lämpimien säiden inspiroimana kuvia ihmisistä viettämässä kesäänsä 1930-luvulla. Näidenkään kuvien henkilöt, ajankohdat ja paikat eivät ole tiedossani. Kommentit tai henkilökohtaiset viestit ovat tervetulleita, ja niitä pääsee kirjoittamaan artikkelin lopusta.

Kesäpotretti 1 (kuva 123) – 10 x 15 cm lasinegatiivi

Vanhempaa ja nuorempaa väkeä ruohikolla ilmeisen lämpimänä kesäpäivänä.

Heinäpeltopotretti 1 (kuva 625) – 10 x 15 cm lasinegatiivi

Pappilan heinäpellolla vuonna 1930 otettu kuva korjuuporukasta kahvitauolla. Vasemmalla seisoo luultavasti Kalle Kurkivuori.Toinen vasemmalta on pappilan maiden vuokraaja Jussi Kallio, ja vaimonsa Tyyne kaataa kahvia kuvan keskellä. Ruustinna Ellen Hallio ruudullisessa mekossa pitelee kahvikuppia. Jussi Kalliosta oikealle pappilan pitkäaikainen karjakko Aina Paavonen. Oikealla takana, tummassa koppalakissa viikatteent terän alla on Viljo Toivonen.

Nuoria riippukeinulla (kuva 410) – 10 x 15 cm lasinegatiivi

Pukeutumisesta päätellen tässä on kyseessä vähän juhlavampi tilaisuus kuin vain tavallisen kesäpäivän vietto puutarhassa.

Soittajapojat puutarhassa (kuva 163) – 10 x 15 cm lasinegatiivi

On kokoonnuttu nauttimaan iltapäiväkahvista puutarhaan, ja musiikkiakin on tarjolla. Jukka Vaahtera lähetti tähän kuvaan liittyviä tietoja:

Kuva on otettu Martti Juseliuksen pihalla. Soittajapojat ovat Jorma Juselius hanuri ja Pauli Juselius viulu, istumassa vieressä Jouko Juselius. Muut henkilöt vasemmalta: Maiju Juselius, Kerttu Juselius, Eila Vaahtera (Ikonen), Kirsti Hakkarainen (Juselius), Lola Halonen (Silander), ja Henny Vaarma.

Heinäpeltopotretti 2 (kuva 129) – 10 x 15 cm lasinegatiivi

Tässä kuvassa on pappilan maiden sadonkorjuuväkeä. Oikealla istumassa Tyyne Kallio sylissään Risto. Hänestä vähän vasemmalle, lippalakissa ja vaaleassa paidassa Jussi Kallio, joka vaimonsa Tyynen kanssa oli pappilan peltojen vuokraviljelijä. Jussin takana Kalle Laaksonen. Jussista vasemmalle seisova nainen on ”Papin Eeli”, Riston muistin mukaan sukunimeltään Posti.Keskellä seisova mies, jonka olalta kohoaa viikatteen terä, on Viljo Toivonen ja hänen vasemmalla puolellaan Anni Karkman. Aivan vasemmassa laidassa on Toivosen pappa, jonka lempinimi oli Jotta-Pappa, johtuen hänen puheessaan usein toistuvasta jotta-sanasta. Kuvan henkilöitä tunnistivat Risto ja Raili Kallio, kun kuvaa katsottiin 23.3.2012.

Hautausmaan siistijät (kuva 365) – 10 x 15 cm lasinegatiivi

Tässäkin ollaan haravat käsissä, mutta nyt pidetään huolta hautausmaan siisteydestä. Aurinko paistaa.

Pärekattotalkoot (kuva 601) – 10 x 15 cm lasinegatiivi

Yksi kesäajan ja kauniin sään töistä oli pärekaton uusiminen. Tämä katto kuuluu Tuppurin piharakennukseen aivan Helteen naapurissa. Talon lapset ja emäntäkin ovat kivunneet katonharjalle kuvanottoa varten.

Väkeä niityllä (kuva 151) – 10 x 15 cm lasinegatiivi

Yllä olevassa kuvassa pikkupojat ovat Terho (oik.) ja Reijo Toivonen. Edessä vasemmalla poikien äiti, ja takana oikealla isä. Terho teki elämänuransa lääkärinä ja Reijo liikennelentäjänä.

Naisia puun alla (kuva 621) – 10 x 15 cm lasinegatiivi

Lapset niityllä (kuva 310) – 10 x 15 cm lasinegatiivi

Saimi ja Ilmari Helteen esikoinen Heikki (s. 30.12.1929) on tässä äitinsä nuorimman sisaren Aino Sihvolan sylissä. Kuva on otettu kesällä 1930.

Kolme lasta ja kissa (kuva 124) – 10 x 15 cm lasinegatiivi

Peltopotretti 3 (kuva 393) – 10 x 15 cm lasinegatiivi

Vielä yksi sadonkorjuuporukka, tällä kertaa selvästi viljankorjuussa ja taitaapa olla ruispelto. Kahvipannua ei tässä kuitenkaan näy. Taustan maisemasta ja kirkotornista voi yrittää päätellä kuvan ottopaikkaa, joka saattaisi olla pappilan mailla? Risto ja Raili Kallio tunnistivat tästä monta talkoolaista: Vasemmassa laidassa seisoo Matti Ollila. Hänestä vähän oikealle viikatteen kanssa seisovan miehen nimi saattaa olla Vaahtera, ja hänen edessään vasemmalla on Anni Karkman. Vaahterasta oikealle takana seisova mies on Kalle Laaksonen. Ruiskuhilaan vasemmalla puolella edessä seisova poika on Reino Laaksonen, vieressään veljensä Erkki. Oikealla ruudullisessa esiliinassa haravaa pitelee ”Papin Eeli”, ja hänen vasemmalla puolellaan seisoo Eino Laaksonen.

Viesti ylläpitäjälle

Alla olevan lomakkeen lähettämällä voit kertoa tietosi kuvista ja omat terveisesi sivujen ylläpitäjälle. Nämä viestit menevät vain ylläpitäjän tietoon. Sivulla alempana olevaa kommenttikenttää käyttäen lähetetyt viestit taas tulevat kaikkien luettavaksi tälle sivulle.

Mainokset

, ,

  1. #1 by Eero Lehtipuu on 21.12.2011 - 20.41

    Mainioita kuvia sisällöltään ja teknisestikin. Pieni täydennys heinäpeltokuvaan: toinen vasemmalta on tosiaan pappilan maiden vuokraaja Jussi Kallio, mutta ruutumekkoinen nainen keskellä on ruustinna Ellen Hallio. Hänen vieressään kahvia kaataa emäntä Tyyne Kallio. Jussi Kallion oikealla puolella huivi päässä on pitkäaikainen karjakko Aina Paavonen. Kuva on otettu 1930. – Jussi Kallion poika Risto Kallio (s. 1930) saattaisi tunnistaa heinäväkeä enemmänkin.

    • #2 by Seppo on 22.12.2011 - 17.03

      Kiitos tiedoista! Lisäsin nimet tekstiin. Risto Kalliota en ole päässyt vielä näistä kuvista haastattelemaan, mutta yritän saada tapaamisen järjestettyä kun taas Mäntsälässä käyn.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s