Tuoreita löytöjä

Lauantaina 9.7. kokoonnuimme sukulaisporukalla siirtämään loput ullakolla vielä olleet lasinegatiivit alas ja parempaan säilöön. Ehdimme käydä niitä läpi ja lajitella arviolta muutamia satoja, ja taas tuli päivänvaloon paljon mielenkiintoisia otoksia. Poimin niistä muutamia tuoreeltaan tähän nähtäväksi – lisää tulee sitä mukaa kun ehdin materiaalia enemmän puhdistaa ja käsitellä. (Jo aikaisemmin puhdistettujen ja skannattujen joukossakin on toki vielä paljon julkaisukelpoista.) Kuvia on vieläkin kilokaupalla laatikoissa kokonaan katsomatta, mutta tarkoitus on saada kaikki ainakin karkeasti lajiteltua vielä kesän ja syksyn mittaan.

Mäntsälän kirkonkylää Karhulanmäeltä katsottuna – 10 x 15 cm lasinegatiivi

Tästä perspektiivistä ei vielä aiemmin ole löytynyt kuvia. Keskustie eli kylänraitti kulkee näkymättömissä talojen välissä, mutta Hämeenlinnantien alkupäätä näkyy keskellä kuvaa.

Tukinuittoa – 10 x 15 cm lasinegatiivi

Tukinuittokuvaan liittyen sain Hilkka Laineelta viestin, joka olikin varsinainen tietopaketti. Hän oli haastatellut 85-vuotiasta isäänsä. joka kertoi seuraavaa:

Kuva on otettu Weckmannin sahan luona. Jokialuetta sanottiin Myllylahdeksi. Joki kääntyy tukkilautan takana vasemmalle ja menee Junttilan siltaa kohti. Vanha silta sijaitsi hieman etelämpänä kuin tämän päivän Hanko-Porvoo tien silta.

Kuvassa vasemmalla oleva rakennus oli nimeltään Murju. Se oli rakennettu paaluille veden päälle. Kyseisessä rakennuksessa sahan työmiehet pitivät ruokatuntinsa eli söivät eväänsä ja huolsivat työvälineitä, kuten teroittivat raamisahan teriä siellä olleilla laitteilla (smirgeli jne.). Murjusta meni noin kahden metrin portaat joen rannalle, varsinaiselle saha-alueelle, jossa oli pienet ratakiskot kärryineen. Niiden avulla tukkien kuljetus eteni sahaukseen, kanttaukseen, sirkkeliin ja taapeliin.
Kuvassa takana olevalla laiturilla oli repsikka eli vaijerivärkki, jolla kiskottiin 1-2 tukkia lautasta kiskokärryille työnnettäväksi sahan telalle.

Oikeanpuoleinen mies, jolla on keksi kädessä lienee Eklöfin miehiä, Vihtori Rantala, jolla oli juuri tuo kohta aina vakituisena paikkana. Muut sahalla työskentelevät miehet  olivat Weckmannin palkkalistoilla. Heitä oli mm. Teräspään veljekset, Kosti ja Eino, jotka toivat autolla tukkeja sahalle tai veivät sahatavaraa Järvenpäähän. Raamisahurina toimi Kalle Laine ja  Erkki Eronen oli pannuhuoneessa (saha toimi höyrykoneella) koneenkäyttäjänä. Eino Eronen oli kymppi. Arvo Hellström työskenteli myös koneenkäyttäjänä sekä  kanttarina.

Patoluukun tai rännin oikealla olevan betonin edessä oli pudotusta joen pintaan n.3-4m.

Paloruiskuja kirkkosillalla – 10 x 15 cm lasinegatiivi

Tässä ollaan kirkkosillalla seuraamassa paloruiskujen kokeilua. Taustalla kuvassa näkyy Vuotavantie. Timo Leinon välittämän tiedon mukaan kuva on julkaistu lehdessä (ei kuitenkaan tiedetä missä lehdessä – ehkä paikallislehti?) joskus myöhemmin ja kuvateksti kertoo:

Kirkkosilta on tässä vuonna 1929 otetussa kuvassa vielä vanhalla paikalla Siltalan kohdalla. Uusi silta valmistui 1933. Kuvassa kokeillaan moottorikäyttöisiä paloruiskuja, joista Mäntsälän VPK valitsi kuvan keskellä olevan Koebe-merkkisen ruiskun. Osmo Viljasen kok./MKK 8902:13.

Moottoripyöräkelkkailua – 10 x 15 cm lasinegatiivi

Moottorikelkka taisi olla 1930-luvulla vielä tuntematon kapistus, mutta näköjään mootoripyörällä kyllä saatiin kelkalle vauhtia. Kuva on otettu Porvoontiellä; puhelintolpan takana näkyy Kauno Kosken talo, siitä oikealle on Ehnroosin koulun mäki, ja lukkarila jää kuvan vasemman reunan ulkopuolelle. Kuvan hurjastelijoista ei toistaiseksi ole henkilötietoja.

Viesti ylläpitäjälle

Alla olevan lomakkeen lähettämällä voit kertoa tietosi kuvista ja omat terveisesi sivujen ylläpitäjälle. Nämä viestit menevät vain ylläpitäjän tietoon. Sivulla alempana olevaa kommenttikenttää käyttäen lähetetyt viestit taas tulevat kaikkien luettavaksi tälle sivulle.

Mainokset
 1. #1 by Timo Leino on 15.7.2011 - 16.51

  Sain ystävältäni vanhasta lehtileikkeestä skannatun kuvan, jonka kuvatekstissä kerrotaan seuraavaa:
  ”Kirkkosilta on tässä vuonna 1929 otetussa kuvassa vielä vanhalla paikalla Siltalan kohdalla. Uusi silta valmistui 1933. Kuvassa kokeillaan moottorikäyttöisiä paloruiskuja, joista Mäntsälän VPK valitsi kuvan keskellä olevan Koebe-merkkisen ruiskun. Osmo Viljasen kok./MKK 8902:13.”

  Valittettavasti kuvasta ei selviä mikä lehti tai milloin julkaistu.

 2. #2 by Timo Leino on 15.7.2011 - 16.54

  Niin ja siis kuvassa on sama paloruisku-kuva kuin tuossa yllä

 3. #3 by Timo Leino on 24.7.2011 - 18.39

  Koebe-paloruiskua voi käydä ihailemassa Sepänmäellä sepän pajassa.

 4. #4 by Timo Leino on 25.7.2011 - 20.41

  Törmäsin sattumalta samaiseen paloruisku kuvaan Muistaja-sivustolla.
  http://www.muistaja.fi/imageinfo.php?id=6795

  • #5 by Seppo on 26.7.2011 - 19.28

   Kiitos! Muistaja-sivusto olikin minulle ihan uusi tuttavuus. Siellä näyttää olevan muutama muukin Ilmari Helteen ottama kuva, mutta kuvaajan nimi ei ole ollut tiedossa. Lähetin sähköpostia asiasta Mäntsälän museotoimeen.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s