Ammattiautoilua

Autoja ja autonomistajia on kuvattuna jo yhdessä aiemmassa kokoelmassa, mutta tässä tulee kooste erityisesti linja- ja kuorma-autoista. Mäntsälässä kehittyi linja-autoliikennettä jo varhaisessa vaiheessa kun etäisyys ja tieyhteydet pääkaupunkiin ja muuallekin olivat suotuisat. Näistä kuvista muutama on löytynyt vasta kesän aikana, ja niitä saatiin viime hetkillä mukaan Mäntsälä Seuran kirjaan Piili tulee.

Brockway-merkkinen linja-auto Porvoontiellä – 10 x 15 cm lasinegatiivi

Yllä Brockway-merkkinen linjuri, mahdollisesti 1920-luvun lopun mallia. Kuvauspaikka on Porvoontie Helteen kohdalla.

Alla puolestaan toinen samantyyppisen auton runko kuvattuna suunnilleen samassa paikassa. Kolmesta miehestä oikeanpuoleinen on Aarne Niinivirta.

Uusi Brockway-runko vailla koria – 10 x 15 cm lasinegatiivi

Tämä on aivan ilmeisesti uusi auto – rekisterikilpikin puuuttuu – joka on seuraavaksi menossa koriverstaalle. Ehkä siitäkin tulee linja-auto, tai sitten kuormuri. Pyörät tässä ovat teräslevyä toisin kuin edellisen kuvan auton pinnapyörät, joten tämä lienee uudempi. Kuskin penkki näyttää aika tilapäiseltä, ja ajellessa tulee talvikelillä varmasti kylmä.

Tuntisikohan joku kuvassa olevia automiehiä? Taustalla näkyy Ahteen / Tuppurin talo ja siitä vasemmalle Liljan mökki. Kumpaakaan niistä ei enää ole.

Kolme Brockway-autoa rivissä – 10 x 15 cm lasinegatiivi

Yllä kolmen auton ryhmäkuva, jotka kaikki ovat myös Brockway-merkkiä. Laitimmaiset näyttävät pyöriensä puolesta samanlaisilta kuin edellisen kuvan runko, joten toinen niistä saattaisi jopa olla sama yksilö.

REO-merkkinen linja-auto lähdössä Mäntsälästä – 10 x 15 cm lasinegatiivi

Vähän uudempi, virtaviivaisemmalla korilla varustettu REO-merkkinen linjabiili aloittamassa matkaa kohti Helsinkiä. Kuva on ilmeisesti vuoden 1934 tienoilta, koska uusi kirkkosilta (1933) on olemassa mutta Apposen/Sereniuksen funkistaloa (1935) ei näy.

REO Speed Wagon – 10 x 15 cm lasinegatiivi

Tämä REO Speed Wagon on ainakin samantyyppinen, ellei peräti sama yksilö, kuin edellisessä kuvassa näkyvä auto. Kuva on esillä myös Autoja ja omistajia -kokoelmassa, mutta lisäsin sen tännekin, kun se näyttää kuuluvan yhteen alla olevan kuvan kanssa.

Linja-auton matkustamo – 10 x 15 cm lasinegatiivi

Tämä sisäkuva on varmaankin edellisen kuvan autosta samalla kertaa otettu. Ikkunaverhot ja muu sisustus näyttää samalta, ja myös ikkunoista pilkistävä maisema tuntuisi sopivan edelliseen kuvaan. Matkustamo on jaettu lasiseinällä kahteen osaan, ehkäpä perällä on tupakkaosasto. Siellä näyttäisi myös olevan penkit järjestetty ympäri tilaa niin että jutustelu käy luontevasti.

Linja- ja kuorma-autoja parkissa – 10 x 15 cm lasinegatiivi

Vielä yksi kuva, jossa on useampia Brockway-merkkisiä ajoneuvoja. Näistä osa on rakennettu kuorma-autoiksi. Ellen erehdy, kyseessä on Raitanen-Sereniuksen ajokalusto, ja samasta kuvaustilanteesta on otos myös Nuorkauppakamarin kymmenisen vuotta sitten julkaisemassa kuvakirjassa.

Vuoden 1937 mallinen International-kuormuri – 10 x 15 cm lasinegatiivi

Tämä virtaviivainen International-kuormuri edustaa jo 1930-luvun loppua. Siinä on kotimainen ”Virtasen hytti”. Lavassa lukee NYLANDS KREATURSFÖRSÄLJNINGSANDELSLAG, eli eläinkuljetuksista lienee kyse. Firma on tuskin Mäntsälästä, rekisterikilven perusteella ehkä helsinkiläinen.

Mainokset
  1. #1 by Leena Lund on 7.3.2013 - 22.24

    Oikealla on isäni Aarne Niinivirta. Terv. Leena Lund os Niinivirta

  2. #2 by pekka virkkala on 10.1.2014 - 12.29

    Viimeinen kuva sivulla ”ammattiautoilua”, Auto on 1937 International, varustettu kotimaisella ”Virtasen hytillä” ja komealla korkealaitaisella lavalla. (rek. A-6106)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s