Maantiemaisemia

Muutamia kuvia tien päältä. Joukossa on tuntemattomia paikkoja, eivätkä kaikki välttämättä ole Mäntsälästä. Jos tunnet, kerro – artikkelin lopussa on palautemahdollisuus.

Sälinkääntietä – 13 x 18 cm lasinegatiivi

Hyvä kuva Sälinkääntien eli Hämeenlinnantien varrelta, läheltä Mäntsälän keskustaa. Paikan voi tunnistaa, kun katsoo joitakin kirkontornista otettuja kuvia. Niissä erottuu samoja rakennuksia. Hevosmiesten nimet eivät toistaiseksi ole tiedossa. Alla osasuurennos, josta joku saattaisi heidät tunnistaa.

Porvoontietä Nykullan suunnalta – 10 x 15 cm lasinegatiivi

Tämän kuvan on Ilmari Helle ottanut jokseenkin nykyisen Ilmarintien kohdalta kohti kirkonmäkeä. Oikealla lähinnä Ahteen (sittemmin Tuppurin) talo, ja sen takana kuvaajan kotitalo. Negatiiviin on kirjoitettu Mäntsälä 1928, eli tätä kuvaa on ehkä myyty postikorttina. Kuva on julkaistu myös Nuorkauppakamarin vuoden 2002 kirjassa Vanhoja kuvia Mäntsälästä.

Nykyään maisemasta puuttuu Ahteen talo, samoin kuin vasemmalla näkyvä vaalea Kauno Kosken talo, ja tien mutkia on suoristettu. Oikealla on rivitaloja ja vasemmalla, lehmälaitumen paikalla on Myllymäen koulu pihoineen.

Poika ja pyörä Porvoontiellä – 10 x 15 cm lasinegatiivi

Tässä pyöränsä kanssa poseeraavan nuorukaisen takana näkyy toisesta suunnasta sama tienpätkä kuin edellisessä kuvassa. Kuvan poika on Reino Hahle, jonka syntymävuosi on 1914.

Linja-auto menossa Helsinkiä kohti – 10 x 15 cm lasinegatiivi

Tietä näkyy tässä vain vähän, mutta se on pääosassa. Linjuri on lähdössä Helsinkiin tai ainakin sinnepäin, ja tien varressa näkyy myös kilometritolppa. Kuva on ilmeisesti noin vuonna 1934 otettu, koska uusi kirkkosilta (1933) on näkyvissä, mutta Apposen/Sereniuksen liiketalo (1935) ei. Kuva löytyy myös Mäntsälä Seuran tuoreesta kirjasta Piili tulee.

Foordi talvisella tiellä – 10 x 15 cm lasinegatiivi

Tämän kuvan paikasta ei ole tietoa, eikä oikein kuvassa näkyvästä tilanteestakaan. Onko sattunut pieni haaveri – aita vasemmalla ei näytä olevan ihan kunnossa – vai onko muuten vain pysähdytty tielle? Autossa on ainakin asianmukaiset lumiketjut. Alla sama tilanne kuvattuna päinvastaisesta suunnasta. Autossa ei näy päällepäin kolhuja.

Sama tilanne vastakkaisesta suunnasta – 10 x 15 cm lasinegatiivi

Autoa työnnetään ojasta – 10 x 15 cm lasinegatiivi

Nyt on sattunut vahinko – auto karkasi ojaan, ja sitä nostetaan miehissä takaisin tielle. Paikasta ei ole varmuutta, mutta voisikohan olla Vuotavantien varrella, Kotkakorven suunnalla? Tämäkin kuva on Piili tulee -kirjassa.

Tauko kartanon luona – 10 x 15 cm lasinegatiivi

Tämä paikka ei ole tuttu, eikä luultavasti Mäntsälästä ollenkaan? Taustalla näkyy todella iso talo tai kartano, ja tiellä seisoo muutama ilmeisesti suojeluskuntalaisen asuun pukeutunut mies. Kyseessä voi olla matka johonkin muualla pidettävään suojeluskuntatilaisuuteen, ja tässä ollaan tauolla.

Viesti ylläpitäjälle

Alla olevan lomakkeen lähettämällä voit kertoa omat terveisesi sivujen ylläpitäjälle. Nämä viestit menevät vain ylläpitäjän tietoon. Sivulla alempana olevaa kommenttikenttää käyttäen lähetetyt viestit taas tulevat kaikkien luettavaksi tälle sivulle.

Mainokset
  1. #1 by Anne Ovaska on 24.7.2012 - 8.21

    Niin on maailma pieni, sain taas kerran todeta kun avasin aamulla faceni ja sain Rahkosen Marjalta haasteen ja linkin näihin kuviin. Muutimme Elli ja Lasse Meren naapurustoon vappuna 1980 Nuuksion Siikajärvelle Espooseen. Tutustuin bussissa työmatkallani Elliin. Hänkin kulki siihen aikaan Kruununhakaan töihin ja minä Rauhankadulle samaan kaupunginosaan. Kävinkin sitten muutaman kerran katsomassa Ellin valokuva-albumeja ja 90-luvulla odottelimme Kotimäen kentän laidalla kolme kertaa viikossa pyörähtävää kauppa-autoa. Hauska yhteensattuma paljastui kun kerroin käyväni isovanhempieni Hellin ja Aake Eerolan luona Mäntsälässä. Elli totesi Aaken olleen hänen koulukavereitaan.

  2. #2 by anja irmasto on 8.10.2012 - 16.21

    Tunnistan kuvassa 647 Aini Taati kolmas oikealta. Muista en tiedä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s