Ryhmäpotretteja

Tässä kokoelmassa on erilaisista tilanteista muistoksi otettuja ryhmäkuvia. Henkilöiden nimet ovat tervetullutta tietoa – artikkelin lopusta löytyy palaute- ja kommenttikentät.

Naisia pellonreunassa – 10 x 15 cm lasinegatiivi

Ylläoleva ryhmä on kuvattu lukkarilan edessä olevalla pellolla tai pihan reunalla. Taaimmaisina istuvat naiset ovat mahdollisesti Eeva ja Salme Kallio. Taustalla Ehnroosin koulurakennus ja Kauno Kosken talo, oikeassa reunassa kulkee Porvoontie.

Ryhmä tyttöjä Helteen pihalla – 10 x 15 cm lasinegatiivi

Kuvauspaikkana on tässä Helteenmäki. Seurue on pukeutunut vähän hienommin, mutta selvää vinkkiä juhlan aiheesta ei ole näkyvissä. Nimistä ovat tiedossa seuraavat (kiitokset Leena Sihvoselle ja Pauliina Lukiini-Mattilalle!):

toinen vasemmalta: Irma Kokkonen (s Lilja)
kolmas vasemmalta: Toini Haarma (s Weckman)
kolmas oikealta: Elisabet Mikkonen (s Lukiini), v. 1936 lähtien naimisissa konstaapeli Leo Mikkosen kanssa; tunnettiin lempinimellä Ellu
toinen oikealta: Siiri Korhonen (s Linnamäki)
oikeanpuoleisin: Helmi Järveläinen (s Lilja)

Keittiöaskareita – 10 x 15 cm lasinegatiivi

Ryhmä liinapäisiä naisia ruuanlaittopuuhissa. Kolmas oikealta on tunnistettu, hän on Aini Taati. Mutta kenen keittiöstä lienee kyse, ja keitä ovat muut kokit?

Nikkaroinnin tuloksia – 10 x 15 cm lasinegatiivi

Nämä pojat ja miehet on kuvattu ns. Punaisen mökin luona pappilan vieressä. He ovat mehiläiskurssin osallistujia, ja kurssilla on rakennettu kuvan puiset pöntöt sekä pönttöjen sisään, alaosaan tulevat olkiset pesät. Yläosassa ovat sitten hunajakennot ja myöhemmin syksyllä syöttöpullo. Taustalla oven vasemmalla puolella seisovat pojat ovat ilmeisesti Matti ja Risto Kallio, jotka asuivat tässä rakennuksessa tuohon aikaan – Risto muistikin tämän kurssin vielä. Keskellä kuvaa, heinien ja sisäpesän takana, on ilmeisesti Elis Eriksson, joka piti sittemmin pitkään Erikssonin puutarhaa keskustassa, puhelinlaitoksen vieressä. Muiden kurssilaisten nimet eivät ole tiedossa.

Kurssin pitäjä oli kerhoneuvoja Väinö Rissanen Saarelta, jota ei kuitenkaan näy tässä kuvassa. Hän kaatui talvisodassa, kuten kuvan ottanut Ilmari Hellekin. Kiitos Pentti Rissaselle tiedosta, ja myös Helena Saatsille pesän rakennetta selventäneestä viestistä!

Kahvihetki keittiössä, kuva 1 – 10 x 15 cm lasinegatiivi

Kahvihetki keittiössä, kuva 2 – 10 x 15 cm lasinegatiivi

Kaksi otosta kahvitauosta keittiössä. Paikka ei ole tiedossa.  Alemmassa kuvassa toinen oikealta on Aili Haukkovaara (s Weckman), joka on esiintynyt myös kunnankansliassa otetuissa kuvissa täällä. Tutulta näyttää penkin päässä oikealla ruudullisessa esiliinassa istuva nainen, joka saattaisi olla Elma Mikkonen.

Palveluskuntaa navetan edessä – 10 x 15 cm lasinegatiivi

Tässä poseeraavat arvattavasti talon emäntä ja piiat sekä karjakot. Vai olisiko kyseessä jotakin juhlaa varten värvätty henkilökunta, kun väkeä on näinkin paljon. Tai ehkä jokin kurssi?

Talon väkeä potretissa – 10 x 15 cm lasinegatiivi

Tässäkin on iso porukka. Takarivissä keskellä seisovan herran muistelen nähneeni ehkä myös syntympäiväpotretissa kukkien keskellä.

Tyttöjä suojeluskuntatalon portailla – 10 x 15 cm lasinegatiivi

Ellen erehdy, nämä portaat kuuluvat suojeluskuntataloon. Nuoret ovat varmaankin valmistelemassa tarjoilua johonkin juhlaan.

Kesäinen perhekuva pihalla – 10 x 15 cm lasinegatiivi

Lämpimänä kesäpäivänä otettu perhekuva. Pukeutumisesta päätellen voisi olla vaikkapa juhannus, mutta voi olla että kuvaa varten on sonnustauduttu parempiin arkipäivänäkin. Kuvassa on sama perhe kuin tässä kokoelmassa Porvoontien varrelta julkaistussa kuvassa – kuvan talo saattaisi siis olla suunnilleen nykyisen Vanha Porvoontie 29:n kohdalla, mutta ei taida olla enää olemassa.

Urheilijat rivissä – 10 x 15 cm lasinegatiivi

Komeita urheilijanuorukaisia T-paidoissa ja silkkiboksereissa. Vasemmalla numero kolme rinnassaan on Onni Pietilä Soukkiosta, syntynyt 1904. Hänen poikansa Eero kertoo, että Onni juoksi nuorena kilpaa samaan aikaan Nurmen ja Ritolan kanssa. Kuva lienee otettu 1920-luvun loppupuolella, ja ryhmä on ehkä suojeluskuntalaisporukka – siihen viittaa myös oikeanpuoleisen miehen paidan merkki. Keskimmäinen viisikosta saattaa olla Paavo Kunnas.

Tauko paikalla – 10 x 15 cm lasinegatiivi

Varustuksesta päätellen tässä voisi olla menossa jokin suojeluskunnan harjoitus. Huoltojoukot ovat tuoneet syötävää, kahvia ja limonaadia miehille.

Viesti ylläpitäjälle

Alla olevan lomakkeen lähettämällä voit kertoa omat terveisesi sivujen ylläpitäjälle. Nämä viestit menevät vain ylläpitäjän tietoon. Sivulla alempana olevaa kommenttikenttää käyttäen lähetetyt viestit taas tulevat kaikkien luettavaksi tälle sivulle.

Mainokset
  1. Jätä kommentti

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s